Рефлюксна хвороба, або гастроезофагеальний рефлюкс – хронічний стан, пов’язаний з порушенням моторно-евакуаторної функції гастроезофагеальної зони. Вміст шлунку та дванадцятипалої кишки закидується до стравоходу, що викликає неприємні відчуття у пацієнта, а за важкого та тривалого перебігу хвороби може стати причиною виразкових уражень та функціональних розладів і навіть раку стравоходу. Поодинокі випадки рефлюксу є варіантом норми, але регулярні епізоди свідчать про розвиток патологічного стану, який потребує уваги лікаря.
Причини виникнення рефлюксної хворобиНаразі достеменно невідомі причини, що призводять до виникнення гастроезофагеального рефлюксу. Серед ймовірних причин фахівці називають індивідуальні анатомічні особливості пацієнтів та грижа стравохідного отвору діафрагми. Загостренню хвороби сприяють такі фактори як переїдання, шкідливі звички, надлишкова вага та хронічний стрес. Часто рефлюксна хвороба спостерігається у вагітних жінок і зникає сама собою після народження дитини. Залежно від перебігу хвороби виділяють 3 форми ГЕРХ, для кожної з яких гастроентерологи рекомендують окрему тактику лікування.
Симптоми рефлюксної хворобиГоловні ознаки ГЕРХ:
- печія;
- відрижка з кислим вмістом;
- дискомфорт за грудиною та у горлі;
- важкість у шлунку.
Деякі симптомі рефлюксної хвороби подібні до клінічної картини кардіологічних хвороб та захворювань ЛОР-органів, і диференціація цих станів можлива тільки за умов професійного обстеження:
- біль у грудях, що віддає в ліву половину грудної клітки та спину;
- першіння в горлі;
- хронічний кашель;
- карієс.
Діагностика та лікування рефлюксної хворобиДіагноз гастроезофагеальний рефлюкс встановлює лікар-гастроентеролог на основі клінічної картини, лабораторних досліджень та езофагогастродуенодоскопії, інструментального ендоскопічного обстеження, що дозволяє оцінити ступінь ураження тканин стравоходу при довготривалій історії хвороби. Крім специфічної терапії, яку призначає лікар, хворим з рефлюксною хворобою рекомендовано вживати їжу невеликим порціями (дотримуватись дробного харчування), виключити з раціону продукти, що подразнюють слизову оболонку шлунка і відмовитися від паління.